Als bedenker van de MKB Innovatie Top 100 was ik onlangs weer getuige van de jaarlijkse parade van mooiste en beste innovaties en de altijd inspirerende innovatierede van Ruud Koornstra.

Met de Groasis Waterboxx (zie foto) kreeg de 13de editie van het evenement een waardige winnaar. De sociale onderneming van Pieter Hoff slaagt er in bomen te laten groeien in droge en woestijnachtige gebieden en rotsen. Het is een soort emmer waarin bomen als kasplantje kunnen groeien met gering water, gebaseerdop een biomimicry-technologie. Hierbij groeien de primaire wortels van een boom gemiddeld een halve tot een centimeter per dag in de diepe grond. Na een jaar zijn de wortels twee tot vier meter diep. De plant heeft water in de grond gevonden en is nu onafhankelijk en sterk genoeg om zelfstandig te kunnen groeien.

90% minder water nodig

Met de Waterboxx is 90% minder water nodig, levert een besparing op van 90% en minimaal 90% van de planten overleeft, zo luidt de belofte op de website.

In bijna veertig -voornamelijk arme- landen is Groasis al actief.  Sinds 2017 worden geen rode cijfers meer geschreven. De biologisch afbreekbare emmer is al voor vijf dollar verkrijgbaar. De ambitie is om deze prijs nog verder te verlagen zodat echt werk kan worden gemaakt van de mondiale armoedebestrijding. Elke waterboxx biedt ruimte aan een boom in combinatie met 4 groenten (tomaten, aubergines, komkommers, meloen en of pompoenen).

Website in 16 talen

Zelfs in extreem hete gebieden houdt de vinding van Pieter Hoff zich al staande. Zoals in het grensgebied van de Verenigde Staten en Mexico dat wordt geteisterd door zandstormen en temperaturen van boven de 58 graden. ,,En we zien dat een groenteplant al na drie maanden geld oplevert waarmee een nieuwe bak en boom kan worden gefinancierd’’, aldus Pieter Hoff, die zijn klanten vooral digitaal ondersteunt met zijn Wikipedia-achtige website, in 16 verschillende talen en met tientallen instructievideo’s.