Als het aan Raymond Nolet ligt, nuttigen we straks twee smoothies per dag en dan zijn we verzekerd van 400 gram groente/fruit. Samen met Prof. Dr. Theo de Kok van de Universiteit van Maastricht werkt hij met zijn bedrijf MiFood aan dit concept.

In de Villa Flora, op het voormalige Floriade complex in Venlo, staat hem het Nutritional Concepts lab  ter beschikking waarmee regionale producten zodanig kunnen worden bewerkt dat de gezonde voedingstoffen grotendeels blijven bewaard in hoge concentraties. Met een bloedtest op individueel niveau kan het gezondheidseffect worden gemeten.

Raymond Nolet: ,,Je eet bijvoorbeeld paprika’s omdat je ze lekker vindt. Maar de meesten hebben geen idee of de voedingsstoffen in de paprika goed of niet goed voor je zijn. Bij Mi Food onderzoeken we welke stoffen er in groente en fruit zitten. Vervolgens hoe die worden opgenomen in het maag/darm kanaal en tenslotte welk effect de stoffen hebben op onze afweer tegen verschillende welvaartsziekten. Kortom, wat doen groente en fruit nu echt met onze gezondheid?’’

Gamechanger voor voeding

Dit zogenaamde Personalised Nutrition-concept wordt nu al als een gamechanger voor de voeding beschouwd. Alles draait hierbij om bioactieve stoffen. Ze komen voor in zowel plantaardige als dierlijke producten en kunnen ook synthethisch vervaardigd worden. Voorbeelden van plantaardige bioactieve stoffen zijn carotenoïden en polyfenolen (uit groenten en fruit). Van een aantal bioactieve stoffen is al aangetoond dat ze werken als antioxidant. Claims over gezondheidseffecten van bioactieve stoffen zijn alleen toegestaan indien ze zijn onderbouwd en toegelaten volgens de Warenwet. En daar wordt nu door MiFood hard aan gewerkt.

Met de apparatuur op de Brightlands Campus van Greenport Venlo verwerkt MiFood groenten en fruit tot innovatieve producten, waarbij de gezonde stoffen zoals vitamines, mineralen, eiwitten,  vezels en antioxidanten maximaal behouden blijven. Alleen het water wordt verwijderd. Het concentraat dat zo ontstaat kan gebruikt worden voor producten als smoothies, croutons en chips.

Raymond Nolet wil aan de basis staan van de apotheek 2.0. In de auto nuttigt hij zelf al popcorn als tussendoortje, croutons verwerkt hij in salades en ’s avonds voor de buis eet hij chips gemaakt van bieten, prei, tomaten en paprika. Deze worden ongefrituurd en zonder toevoegmiddelen bereid. Prei heeft bijvoorbeeld al genoeg pit van zichzelf waardoor het net als gezouten chips smaakt, aldus Nolet.

Slechts 12 procent van de volwassenen in ons land eet genoeg fruit en groente vervolgt Nolet. ,,Door elke dag 400 gram groente en fruit te eten kun je je afweermechanisme in je darmen activeren. Mi Food wil je daarbij helpen door 9 verschillende smoothies tegen betaalbare prijzen op de markt te brengen. Met twee smoothies per dag consumeer je de vereiste hoeveelheid. Onze missie is dan ook iedereen gezond oud te laten worden.’’ (Healthy aging)

Wetenschappelijke onderbouwing

Komende tijd werken 200 mensen mee aan de wetenschappelijke onderbouwing. Ook Koppert Cress is gevraagd een bijdrage te leveren. Uiteraard wordt dit gedaan.

Onderstaand legt Raymond het concept nader toe (met excuses voor de geluidskwaliteit):