Voedselapotheker Naomi Jansen (28) werkt aan het voedsel van de toekomst. Als dochter van een bourgondische Brabantse vader hield ze altijd al van lekker eten, maar ze is tegenwoordig vooral gegrepen door lekker en gezond eten. ,,Ik wil graag zoveel mogelijk mensen bewust maken van het effect van voeding op onze gezondheid.’’

Op de Design Academy in Eindhoven studeerde ze af op voeding voor zwangere vrouwen dat ze ontwikkelde voor het Maxima Ziekenhuis. Het leidde concreet tot bonbons voor de verschillende stadia van zwangerschap.

Als ontwerper food & conceptontwikkeling heeft ze niet alleen oog voor vorm, maar vooral voor de inhoud. Er zijn inmiddels bonbons met foliumzuur dat belangrijk is bij de vroege ontwikkeling van het kindje, maar ook met ijzer, rode bieten en limoen voor het tegengaan van bloedarmoede en met frambozen en vezelrijke doperwten voor een goede spijsvertering.

De reacties vanuit de medische wereld waren lovend, maar ook sceptisch: niet evidence based. Dat is meestal de belangrijkste dooddoener om het effect en belang van groente en fruit te negeren en alleen geloof te hebben in farmacie (medicijnen).

De tijd is echter zwanger voor een andere visie, zo concludeert Naomi. Met het project Genees Smakelijk ontwikkelt ze nu concepten voor het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. ,,Mijn ambitie is voeding persoonlijker te maken en te laten aanpassen aan je smaak, wat je doet en nodig hebt. Zo kun je met smaak heel veel betekenen voor ouderen of oncologie patiënten.’’

Op dit moment ontwerpt ze diners voor het ziekenhuis van de toekomst.  Van 3d foodprinters en zorgaanbieders tot cateraars en een bank wil ze hierbij betrekken. Uiteraard werkt ook Koppert Cress hier graag aan mee! Want onze missie is van Nederland de gezondste delta ter wereld te maken.

Als designer ontwikkelde Naomi ook infuusflessen met groentesappen, die lichaam reinigend, weerstand verhogend en bloeddrukverlagend werken.  Voor nog meer informatie en inspiratie kijk ook eens op:

https://www.voedselapotheek.nl.

https://www.chocobombes.nl

https://www.naomi-jansen.nl

https://www.instagram.com/voedselapotheek