Joseph (“Joe”) Simcox (54) is met afstand de meest bijzondere man die ik ken bij Koppert Cress. Hij is ethnobotanist en bestudeert de relatie tussen planten en mensen. Zelf noemt hij zichzelf liever botanical explorer. Eigenlijk past hij in geen enkel functieprofiel.

Nederland is voor hem duidelijk te klein. Hij leeft vaker en liever in het oerwoud. Een vaste verblijfsplaats heeft de geboren Amerikaan (Michigan) evenmin. Daags na mijn ontmoeting stapt hij na een onderbreking van enkele dagen in Monster weer in het vliegtuig naar Jordanië. Joe wordt nu eenmaal onrustig als hij geen nieuwe planten kan ontdekken en proeven. Zelfs een oorlog in het grensgebied van Jordanië kan hem niet dwingen behoedzamer te zijn,

110 landen bezocht

Hij is al in 110 landen geweest en heeft al bijna 10.000 bijzondere en unieke planten gespot en bestudeerd. ,,Ik lees geen boeken, maar verslind planten.’’ Joe verbaast zich er over dat ons voedsel is gebaseerd op 20 soorten planten, maar dat de aarde 20.000 eetbare planten herbergt. Zelf raakt hij niet uitgepraat over de Musa ingens, een raadselachtige reuze banaan die groeit in de bergen van Nieuw-Guinea.

Maar ook de Sea Buckthorn uit Tibet betovert Simcox als supervrucht. Deze oranjekleurige bes lijkt wat op een sinaasappel maar bevat twee keer zoveel vitamine C en is rijk aan antioxidanten en mineralen. Eens hoopt hij ook aan de basis de staan van de geboorte van een nieuwe cress na al deze jaren van studies. Hij werkt daarbij nauw samen met een team van selfmade plantenexperts, onder wie enkele familieleden.

Natuurmens die zich niet laat kooien

Deze zomer werkt hij in Japan aan een boek om zijn kennis vast te leggen in woord en beeld. Althans dat heeft hij beloofd aan Rob Baan, zijn peetvader binnen Koppert Cress. Maar het kan ook zomaar gebeuren dat hij de eerstvolgende periode door Peru trekt met een documentairemaker. Een natuurmens laat zich nooit kooien en gaat altijd over zijn grenzen van fantasie.

In bijgaand filmpje licht Joe zijn activiteiten en ervaringen toe aan de hand van twee blaadjes die hij willekeurig plukt in het bedrijfsrestaurant Rob & Bob. Voor meer inspiratie kijk zeker eens op zijn blog of naar een van zijn documentaires op vimeo of youtube.