Martien Bos (59) kookt voor het Koninklijk huis, maar verdient vooral een kroon op zijn werk voor de wijze waarop hij kinderen enthousiast maakt voor gezond en lekker eten. In zijn smaakcentrum in Linden, een dorpje onder de rook van Cuijk, wordt zonder subsidie maar met steun van tientallen vrijwilligers lesgegeven aan kinderen van basisscholen. Zo’n 1.500 leerlingen bezoeken de smaak en kooklessen in Linden (Cuijk), Boxmeer en Mill, maar als het aan Martien ligt worden dat er straks 15.000.

Lessen in snijtechniek

In zes lessen van vier uur krijgen groepen van 30 kinderen de Schijf van 5 uitgelegd, maar leren ze ook etiketten op verpakkingen te lezen en de verschillen te ontdekken tussen producten van een boer en een biologische boer. Ook wordt de voedselafdruk van bepaalde producten berekend. Daarnaast wordt les gegeven in snijtechnieken.’’

Met steun van meer dan 100 vrijwilligers, veelal gepensioneerde leraren en studenten met een pedagogische achtergrond, maken de kinderen ook maaltijden. ,,En de sport is de kinderen te verrassen, zoals couscous met speculaaskruiden, gebakken bloemkool of vegetarische gehakt. We koken zonder fratsen, maar eten altijd gezond.’’

In zijn groente- en kruidentuin kunnen de kinderen ook zelf plukken en proeven. De lokale Jumbo supermarkt levert gratis de producten, waarbij opvalt dat er nooit met zakjes en poeders wordt gewerkt. ,,We zijn aanhanger van Dutch Cuisine. Dat betekent 80 procent groente en maar 20 procent vlees.” En met een knipoog naar Koppert Cress: ,,En als het even kan gebruiken we hier altijd cressen want gezond eten moet vooral lekker en smaakvol zijn!’’

Zelfvoorzienende sterrenkok

Sterrenkok Edwin Vinke (De Kromme Watergang) is een inspirerend voorbeeld. De Zeeuwse kookkunstenaar heeft de ambitie zelfvoorzienend zijn eigen diners te bereiden. ,,Dat heeft ons gestimuleerd te starten met Goei leven, waarbij wij werken met streekproducten uit het land van Cuijk’’, aldus Martien Bos, die nooit stil kan zitten.

Naast het koken voor de gasten van het Koninklijk Huis en zijn smaaklessen voor kinderen doet de Brabander ook aan Food Styling, het opmaken van borden voor commerciële fotografie. Recentelijk heeft hij zijn franchiseketen van pasta-restaurants van de hand gedaan. ,,Ik kan nooit stil zitten, maar koken voor en met kinderen blijft altijd leuk.’’

In onderstaand filmpje presenteert Martien Bos zijn smaakcentrum in Linden: