IMG_4707.jpgMet “Denk Gezond010, Doe Gezond010” vraagt de gemeente Rotterdam meer aandacht voor een gezonde leefstijl. En toeval of niet deze week publiceerde het Parool deze week een open brief met de oproep maatregelen te nemen om de groei van fastfoodketens en het aanbod van snoep en suikerhoudende dranken in openbare ruimte aan banden te leggen. De brief was ondertekend door vooraanstaande wetenschappers, wethouders van de grote steden en het Voedingscentrum.

Voorwaarden stellen aan voedselaanbod

Elke gemeente kan voorwaarden stellen aan het voedselaanbod op scholen en eisen stellen bij inkoopcontracten, aanbestedingen en in subsidievoorwaarden over het aanbod van gezond eten en drinken. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen wordt hier in deze open brief aandacht voor gevraagd, nu overgewicht, maar ook ondervoeding (bij ouderen) als een tsunami door de grote steden trekt.

Rotterdam houdt van Doen en Aanpakken. Deze week werd Olympiër Patrick van Luijk (200 meter sprint) benoemd tot ambassadeur door wethouder Sven de Langen (zie foto). Symbolisch werd het estafettestokje overgegeven aan de bijna 150 ondernemers, beleidsmakers, sport en zorgprofessionals en voedingsexperts om het gedachtegoed verder uit te dragen via onder meer nudging (verleiding), in de wijken, via Feyenoord City en bewegen op het werk.

Namens Koppert Cress was ik gevraagd mee te denken over een concreet campagneplan om Rotterdam vitaler te krijgen met voeding. In een stad waar het helaas eerder regel dan uitzondering is dat inwoners slechts 125 gram groente en fruit per dag eten dan de minimum voorgeschreven hoeveelheid van 250 gram is dat een grote uitdaging.

In onze groep werd de vitaliteit ‘aangejaagd’ door Variatie in de keuken, een kenniscentrum voor gezonde voeding. Een groot compliment voor deze club dat iedereen na onze deelsessie een concrete bijdrage wilde leveren.

Expertise Koppert Cress

De benzineketen Total gaat echt werk van maken om ongezonde producten niet of nauwelijks te promoten en stopt daarentegen veel energie in gezonde snacks. Een grote AH vestiging in Delfshaven, maar ook een zorgcentrum wil graag gebruik maken van onze expertise hoe Koppert Cress dagelijks honderden medewerkers een aantrekkelijke lunch met 200 gram groente kan serveren.

Diergaarde Blijdorp bereidt een gezond schoolpakket voor. Het sportbedrijf herijkt zijn aanbod. Maar ook de Markthal doet mee. Dit icoonproject van Rotterdam wordt tegenwoordig gedomineerd door donuts, fastfood en snoepgoed. En dat baart zorgen.

Het streven is dat we symbolisch het estafettestokje doorgeven wanneer we starten met een campagne of actie zodat we de stad Rotterdam kunnen besmetten met onze initiatieven. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Ongezond eten is veel goedkoper (en winstgevender voor de horeca). En vooral de jeugd is vaak al verslaafd aan suiker en vet.

Student en Voeding is daarom bereid voorlichting te geven aan scholieren. Maar ook professor dr. Liesbeth van Rossum (Erasmus MC en medeoprichter van Centrum Gezond Gewicht) staat al in de startblokken onze plannen verder uit te dragen.