Hoe voed je bijna negen miljard mensen met gezonde voeding zonder het milieu verder aan te tasten? Wayne Roberts, medeoprichter van de Toronto Food Policy Counsil, laat al meer dan tien jaar in de meest multiculturele stad van Noord-Amerika zien dat er een oplossing is.

,,Voedsel verbouwen doe je niet alleen om te eten, maar ook voor het gezelschap. Als mensen samen tuinieren en samen eten, zijn ze minder eenzaam, terwijl eenzaamheid de grootste bedreiging is van de volksgezondheid.”

Geen files door lokale voedselproductie

Ook in andere sectoren heeft voedsel een hefboomwerking, zo vervolgt Wayne. ,,Neem nou afval, dat bestaat toch voor een groot deel uit etensresten en de voedselverpakkingen. Als je je eigen groente verbouwt, scheelt dat heel veel afval. Of transport! In Canada is een vijfde van de autoritten voor het kopen van voedsel. Als je dat kunt terugbrengen met voedsel op loopafstand, scheelt dat dure files.” En dat gebeurt dus in deze metropool.

Roberts, een fenomeen met een kleine 100.000 volgers op Twitter, was deze week enkele dagen in Nederland voor de oprichting van de Food Counsil MRA in Amsterdam. Deze organisatie wil het gedachtegoed van de 73-jarige sociaal historicus adopteren.

In Toronto, een stad met 2,8 miljoen inwoners van wie de helft van ethische buitenlandse afkomst, is mede door Roberts een voedselrevolutie ontketend. Hij gebruikt voedsel als hefboom om bijvoorbeeld jeugdcriminaliteit aan te pakken. In een buurt met lage inkomens en jeugdbendes introduceerde hij een gemeenschapstuin waar jongeren niet alleen technische groenteteeltvaardigheden maar ook sociale skills krijgen geleerd. ,,Omgaan met mensen, omgaan met verschillen. Ze zien een andere toekomst en mensen voelen zich veiliger.’’ Toronto staat inmiddels bekend als tolerante stad.

Groen dak verplicht op grote gebouwen

Roberts’ rol als Food Counselor was plannen maken en vooral de juiste mensen bij elkaar te brengen. Zijn invloed is ook vermengd met de stadsplanologie van Toronto. De stad is vergroend, maar ook dichtgegroeid. ,,Toronto heeft daarom de toevlucht moeten zoeken tot de daken om tuinen aan te leggen. Inmiddels is een groen dak verplicht voor gebouwen van een bepaalde omvang.’’

Volgens Roberts hebben vrijwel alle metropolitane vraagstukken direct of indirect met voedsel te maken. Dat geldt voor gezondheid, stedenbouw, infrastructuur, groen, werkgelegenheid maar ook voor toerisme en sociale ongelijkheid.

Waar Roberts zich thans concentreert op lezingen en publicaties daar heeft zijn vrouw Lori Stahlbrand het stokje als Toronto Food Policy Council overgenomen.

Zijn korte verblijf in Amsterdam benutte hij ook om Koppert Cress te bezoeken. Hij liet zich voorlichten door Rob Baan, een andere keynote spreker tijdens Flows of Food in de Beurs van Berlage waar de Food Council MRA het levenslicht zag.

Roberts en zijn vrouw waren vooral onder de indruk hoe zonder bestrijdingsmiddelen maar met geavanceerde en geautomatiseerde technieken cressen op een duurzame manier worden geteeld. Bijgaand de bevindingen van het stel.