Voor het schrijven van dit blog over Stans van der Poel heb ik even diep ademgehaald. Zelden zoveel nieuwe inzichten gekregen over het belang en noodzaak van een goede ademhaling. Stans is een van de experts die zich verbonden heeft aan het initiatief van First Food Network dat op 1 december is gelanceerd. Ik ben direct lid geworden, maar mijn kennismaking met Stans krijgt ook een vervolg, want haar kennis en visie draag ik graag uit.

Stans van der Poel leert anderen meer en beter gebruik te maken van ademhalingstechnieken. Ze ontwikkelde met wetenschappers apparatuur en apps om ademhaling en hartslag goed te meten. Met haar Energy Control Methode behandelt ze patiënten die kampen met Burn-Out, ME, Fibromyalgie, Overgewicht, Diabetes 2, COPD, maar begeleidt ze ook sporters, die een marathon willen volbrengen.

Marathon Revolutie: max 14 km trainen per keer

De Volkskrant journalist Iwan Tol liet zich inspireren door het boekje de Marathon Revolutie van Stans en Koen de Jong. Tol schreef een verhaal over zijn ervaringen dat voor veel opschudding zorgde in de loopwereld. In 100 dagen bereidde hij zich voor met maar vier trainingen per week, waarvan de langste slechts 14 kilometer was. Omdat de trainingen niet zo enorm lang zijn, herstel je sneller. Zo legt Stans uit. De kans op blessures neemt ook af. Enige voorwaarde is dat een loper de 10 kilometer binnen 65 minuten moet kunnen lopen en de marathonhartslag geen moment uit het oog verliest.

Met geavanceerde apps wordt dit tijdens de marathon en trainingen gemonitord. Stans (62) zweert zelf ook bij deze aanpak. Ze liep al negen keer een triathlon, waarvan drie keer een Ironman. Zonder kruisband trouwens. Een tiende volgt nog. Ze was ooit een niet onverdienstelijke zwemster. Maar als sportdocente en hart- longfunctielaborante bekwaamde ze zich vooral als  expert op dit specifieke aandachtsgebied. Ze ontdekte ook het verband tussen verschillende gezondheidsklachten en een ontregelde ademhaling.

Met haar twee uur durende test kan ze uitrekenen hoe zwaar atleten moeten trainen, maar ook hoe ze sneller kunnen herstellen en beter kunnen ontspannen. De test geeft inzage in de pH-waardes, ademhaling, hartslagvariabiliteit en stoffen als cortisol in het lichaam. ,,Die gegevens zijn voor elk persoon uniek. Iedereen heeft dus een andere trainingsaanpak. Want hoe kun je nou weten wat je hartslag je vertelt als je geen idee hebt wat je rusthartslag is en je maximale hartslag?’’, zo doceert Stans.

Minder stress met goede ademhaling

Een goede ademhaling beheersen, levert veel winst op. Stans die een eigen gezondheidslab bestiert in een voormalige veiligheidsnederzetting in Nederhorst den Berg somt op:

  • Betere vetverbranding
  • Minder last van concentratieverlies
  • Minder stress
  • Minder spierpijn/vermoeidheid

Patiënten die chronisch vermoeid zijn, zweren daarom ook bij deze aanpak. Stans heeft inmiddels 300 coaches opgeleid voor medische fitnesstrainingen. En ik wil nummer 301 worden!

Op haar hometrainer legt Stans haar techniek verder toe: