Het jaarlijkse Groentecongres gaf ook dit jaar weer veel stof tot nadenken en dus ook tot bloggen. Sinds ik voor Rob Baan mag werken bij Koppert Cress ben ik in de ban geraakt van gezond eten. Want dat is de sleutel naar vitaliteit en minder kosten in de zorg.

Een van de vele inspirerende sprekers was dr. Mary Barker van University Hospital Southampton. Zij legde haarfijn het belang uit van gezonde voeding (groente!) in de eerste 1000 dagen dat mannen en vrouwen een kinderwens hebben, zwanger zijn en bevallen van een kind. Gezonde mannen produceren 50 miljoen meer zaad, zo voegde prof Regine Sleegers daar aan toe. En ouders die in de pre conceptiefase gezonder eten hebben 70 procent minder kans op een kindje met een open rug en 280 procent grotere kans op een baby met een normaal gewicht.

Maar Mary Barker ontnuchterde mij ook. Want deze wetenschappelijk onderbouwde kennis zorgt niet voor een gedragsverandering bij mensen die ongezond eten en verslaafd zijn aan suiker en junkfood. ‘Stop daarom met prediken’, zo betoogde zij vanaf de kansel tijdens het Healthy Food congres. ,,Het werkt niet! Maar biedt in het vervolg oplossingen. Het is veel effectiever te vragen hoe je een ander kan helpen gezond te blijven.’’

Dienend diagnosticeren dus. Dat geeft stof tot nadenken.

Bijgaand een kort gesprekje met dr Mary Barker.