Elke ontmoeting in de kassen van Koppert Cress leidt tot nieuwe verbintenissen en inzichten. Zo weet ik inmiddels. Een enkele keer vervang ik eigenaar/directeur Rob Baan als gastheer. Onlangs mocht ik Frits van Horssen van Fytagoras uit Leiden ontvangen. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in Research & Development voor toegepaste plantwetenschappen, zoals veredeling van gewassen, zaadtechnologie, wortelfysiologie en metabolisme bij gewassen. Fytagoras is recentelijk overgenomen door een Chinees concern. Frits wilde graag wat innovaties van eigen bodem laten zien aan zijn nieuwe eigenaar en vroeg daarbij of hij in Monster mocht langs komen.

Samen met Brenda van den Berg, onze manager R&D, mocht ik ze rondleiden. De Chinezen waren verrukt over het werkbezoek, maar dat gold ook voor mij…. Ik kreeg te horen dat mr Guo Chunsheng als eigenaar van Jilin Zixin Pharmacuitical een bedrijf leidt met een beurswaarde van meer dan een miljard euro. Een van zijn persoonlijke assistenten droeg een koffer met meer dan 10 mobiele toestellen zodat mister Guo permanent in contact kan staan met zijn 13 bedrijven. Het leidde tot enige consternatie bij de douane die dit verdacht vond.

Ik werd vooral blij toen ik hoorde wat het imperium van mister Guo doet en welke ambities hij heeft. Jilin Zixin is vermaard om de meer dan 130 producten die worden gemaakt van de Ginseng wortel. Deze geneeskrachtige wortel wordt gebruikt voor voedsel, cosmetica, maar in toenemende mate voor natuurlijke geneesmiddelen. De moderne geneeskunde kent een lange traditie in China waar artsen niet worden afgerekend op het aantal patiënten dat ze beter maken, maar op het aantal dat gezond blijft.

Die holistische benadering streeft ook Jilin Zixin na. Met Fytagoras als R&D poot wil hij nog meer haast maken met kennis over de kracht van de natuur.

Mister Guo is er van overtuigd dat de nieuwe op biologische gestoelde farmacie in de toekomst de meeste kansen biedt voor de mondiale gezondheidszorg. En dat een van de taken is de traditionele farmacie te combineren met de nieuwe farmacie waarbij het beste uit twee werelden gecombineerd worden. En dat klinkt voor Koppert Cress als muziek in de oren. De ambitie van Rob Baan is de groene apotheek van Nederland te worden.

Deze toevallige ontmoeting in de kas gaat daarom zeker leiden tot vervolg afspraken!

Planten die wegrijden

(Al was het ook maar om meer te horen over de kennis van Fytagoras over de werking en effecten van kantoorplanten. Fytagoras organiseert de jaarlijkse verkiezing kantoor van het jaar en demonstreert dan ook vaak de interactie tussen mens en plant. Fytagoras kan dan een plant weg laten rijden na een lichte aanraking….)