Adviesbureau Berenschot is eerder dit jaar een onderzoek gestart naar de kansen en belemmeringen voor internet of things en big data in de tuinbouw. Student Rick Bakker (Hogeschool Inholland) vroeg via mij in het kader van zijn afstudeerproject of ook Rob Baan hier medewerking aan wilde verlenen.

Deze thema’s lijken nog ver weg, maar sluipen al langzaam in de werkprocessen. En het is volgens mij altijd leerzaam en nuttig als ondernemer hier meer kennis over te verkrijgen. En dat bleek ook bij de presentatie van de eindresultaten tijdens een ontbijtsessie in Utrecht. De zaal zat vol met zaadveredelaars, plantenkwekers, telers en technologiebedrijven die aan het onderzoek hebben meegedaan.

Nederland heeft in de wereld een vooraanstaande positie in de high-tech voedingstuinbouw. Dat maakt Nederland uitermate geschikt als proeftuin. Niet mee doen is eigenlijk geen optie, want tuinbouw krijgt vroeg of laat ook concurrentie, zo hield ing Amir Sabirovic zijn gehoor voor.

Airbnb, maar ook Uber hebben de wereld al opgeschrikt. Op dit moment bereiden accountants zich voor op een indringer die alle processen makkelijker en beter maakt. En straks volgt ongetwijfeld de tuinbouw.

De tuinder van de toekomst rijdt straks niet meer met de fiets door de kas maar controleert alle ontwikkelingen achter zijn computer en met drones.

Als Rob Baan hardop droomt, krijgen mensen geen gezondheidheidsadvies meer van artsen maar levert de Apple watch zoveel inzichten over wat je eet en beweegt dat daarmee je gezondheid goed kan worden gemonitord. Als tuinder wordt het dan nog belangrijker alles te weten over de inhoudsstoffen. Data wordt dus een goudmijn. Maar dat betekent ook dat er veel meer groente moet worden geteeld om aan alle vraag te kunnen voldoen.