Rob Baan, oprichter en eigenaar van Koppert Cress, heeft de ambitie met het Westland de apotheek van Rotterdam te worden. De achterliggende gedachte is dat meer groente eten en minder vlees consumeren meer effect heeft dan het slikken van medicijnen om gezond oud te worden. De belangrijkste oorzaken van dood zijn immers welvaart gerelateerde redenen als gevolg van verkeerde voeding.

Als aanjager van het team Voeding en Gezondheid probeer ik kennis- en onderwijsinstellingen maar ook artsen warm te krijgen voor meer aandacht voor goede voeding. Te beginnen in ziekenhuizen en zorginstellingen waar nota bene voeding vaak onder de maat is en vaak de sluitpost op de begroting is. Als we dit onderwerp op de politieke agenda krijgen, dan kunnen we echt veranderingen realiseren!

Afgelopen week mocht ik langs komen bij dr. Robert Verburg (foto). Hij is als maag, darm en leverarts verbonden aan het Haaglandenziekenhuis dat een goede reputatie heeft op het gebied van zorg. Ook Verburg moest erkennen dat zijn kennis over voeding tijdens zijn jarenlange opleiding zeer beperkt was. Maar in de praktijk eet hij thuis hoofdzakelijk groente en zeer beperkt vlees. Vaak ook nog van een koe of varken dat zijn eigen slager heeft geslacht. Zo bewust is hij thuis van de noodzaak om gezonder en beter te eten. Dat is veelzeggend.

3x meer kindersterfte

Ook Verburg zou graag nog meer feiten willen hebben over de noodzaak en het belang van groente. Maar het fascineert hem dat in bepaalde (minder sociaal krachtige) wijken in Den Haag drie keer meer kindersterfte voorkomt dan in de rijkere delen van de hofstad. En hieronder wordt expliciet verstaan perinatale sterfte, dus sterfte net voor, tijdens en vlak na de geboorte. Met grote belangstelling volgt Verburg de proef om groente pakketten aan te bieden aan zwangere vrouwen in meer kansarme buurten, waar doorgaans minder gezond wordt gegeten.

Ook erkent hij dat dikke darmkanker relatief vaker voorkomt bij patiënten die veel vlees eten.

Meer bewegen, beter en gezonder eten

Meer bewegen, beter en gezonder eten kan hij zonder meer onderschrijven voor alle patiënten in Haaglanden en andere ziekenhuizen. Als je dat niet doet, dan verlies je 400 gram spiermassa per week, zo is algemeen bekend. ,,Als het aan mij ligt dan moet alle patiënten ’s ochtends opstaan en worden de bedden naar de gang verschoven. Op de kamer zouden ze dan moeten bewegen en hun eigen ontbijt klaarmaken. Alleen een patiënt die echt doodziek is mag op zijn bed blijven liggen.‘’

Die wens is voorlopig een utopie, maar Verburg ziet het belang van de relatie tussen voeding en gezondheid. Hij gaat dit onderwerp agenderen bij zijn andere 8 MDL-artsen en staat open voor een rol als ambassadeur. We hebben de afspraak dat we zijn team graag uitnodigen voor een lunch bij Koppert Cress, in het gezondste bedrijfsrestaurant…

Minder zout

Op de terugweg in de auto hoor ik via de radio dat tv-kok Rudolph van Veen is benoemd tot ambassadeur van de Nierstichting. Dat blijkt hard nodig om consumenten te laten beseffen dat ze veel minder zout moeten eten. Zes gram is de maximale norm per dag, maar wanneer je niet vers eet dan eet je al gauw een veelvoud.

Patat met 14 additieven…

En weer later op de dag praat ik met Dik Kruijthoff (top 10 aardappeltelers en agrarisch ondernemer van het jaar!) en Rico Ladage over patat zoals patat bedoeld is en hoe dit product nog beter en mooier kan worden. Ik krijg onderricht hoe patat met steeds minder zout en met 100% plantaardige soja olie kan worden bereid. Maar ik blijf geschokt dat dezelfde aardappel ook door een fastfoodketen wordt gebruikt voor frites en na bewerking met 14 additieven totaal andere effecten heeft gekregen. Met als gevolg dat de consument honger blijft houden en ongezond heeft gegeten.

Er is nog veel werk aan de winkel om van Nederland de gezondste delta te maken….