De Chinese keuken heeft veel meer te bieden dan de verouderde beelden die de traditionele Nederlander heeft van gerechten als Nasi Goreng, Foe Young Hai en Babi Panggang. Ik heb eerder deze maand mijn vingers mogen aflikken toen culinair professor Xiaohong Xu uit China zijn kennis over de Sichuankeuken kwam demonstreren bij Koppert Cress.

Rob Baan had de Sichuankeuken al eerder gespot tijdens zijn reis over de wereld. Trots liet hij daarom zijn zelfgekweekte Szechuanpepers zien. Samen met bamboe, knoflook en chilipepers is dit gerecht kenmerkend voor de Sichuankeuken.

Yuri Verbeek die nota bene kan toveren op het Molteni-fornuis van Koppert Cress werd zelfs even stil toen hij zag hoe Xiaohong Xu zijn gerechten bereidde met technieken waar Nederlandse koks hun vingers niet aan durven te branden. In Nederland is dan ook een schreeuwend tekort aan koks die de Chinese kookkunst beheersen. Naar schatting 1000 vacatures zouden er zijn wanneer zij geen visum meer zouden krijgen.

Na deze voorproeverij met Xiaohong Xu, die tot de beste koks van zijn land wordt gerekend, organiseerde  brancheorganisatie Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) later deze maand een sessie voor meer dan 230 relaties in de kassen van Monster. Ook daarbij werden de fijne kneepjes van de Xiaohong Xu-doctrine gedemonstreerd.

Li Pi Lin, directeur van de VCHO, voorziet een enorme expansie van Chinese horeca-ondernemers vanwege hun kennis, arbeidsmoraal en passie voor koken. Naar schatting 40 procent van de cafetaria is al in handen van Chinezen. De oosterse invloeden zijn daarnaast heel goed zichtbaar in wokrestaurants en restaurants met wereldkeuken. En met ruim 1,3 miljard inwoners is China natuurlijk ook een groeimarkt.

Er is dus ook veel potentie voor de cressen, die nu bij de Chinezen nog relatief onbekend zijn. ,,We moeten eerst meer uitleggen voordat we onze producten op de gerechten kunnen leggen’’, vertelde Rob Baan met een klinkslag. ,,In China is men nog niet gewend aan het eten van rauwe groente. Maar dat gaat veranderen!’’ En dat was een van de redenen een culinaire jamsessie te organiseren met Yuri Verbeek en de staf van Xiaohong Xu.

De 1000 dagen soep van Yuri, gebaseerd op eetbare kamerplanten, maar ook de eetbare Chanel 5 die eerder koningin Máxima mocht proeven, gingen er die avond in als Deventer koek bij de Chinese gasten. Onderstaand een impressie en kort verslag van de co creatie en de relatie-avond van VCHO.