Het zien van de film Cowspiracy maakte onderdeel van mijn introductietijd bij Koppert Cress en het werken voor en met Rob Baan. In Cowspiracy wordt schrijnend duidelijk dat er genoeg groente is om de wereld te voeden, maar dat we juist meer vlees willen, terwijl dit zeer vervuilend is en grote risico’s met zich meebrengt.

De vervolg documentaire What the Health die ik deze week mocht zien op uitnodiging van Nudge deed mijn maag omdraaien. De Amerikaanse filmmaker Kip Andersen die door Nederland toert om zijn film te promoten verpletterde zijn publiek met zijn onderzoeksresultaten over de gevaren van het eten van vlees, vis, maar ook van zuivelproducten als kaas en eieren.

Vlees verhoogt kans op darmkanker

Een dagelijkse vleesconsumptie van 50 gram verhoogt het risico op darmkanker met 18 procent. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dat geconcludeerd op basis van 800 studies door 22 wetenschappers. Ham, spek of salami kunnen daarom in navolging van tabak, asbest en plutonium op de lijst van kankerverwekkende stoffen worden geplaatst. Toch raden NGO’s als American Cancer Society en de American Diabetes Association bepaalde vleesproducten nog steeds aan als gezonde voeding.

Een rondgang van Kip Andersen langs NGO’s als American Cancer Society en de American Diabetes Association levert ontluisterende beelden op. De directies van deze toonaangevende organisaties geven niet thuis als ze om een reactie worden gevraagd of lopen zelfs bij een draaiende camera weg wanneer ze het niet meer weten. Kip Andersen zorgt voor nog meer zout in de wonden door te laten zien dat deze NGO’s met name gesteund worden door multinationals als Kraft, Unilever, Danone en vooraanstaande farmaceuten die belang hebben bij de verkoop van vlees en medicijnen. Stuitend en schokkend.

In What the Health wordt een keur van wetenschappers geciteerd om nog enkele heilige huisjes af te breken. Suiker en koolhydraten blijken niet de grootste veroorzakers te zijn van diabetes type 2, maar een ,,op vlees gebaseerd eetpatroon.’’ Vetten leggen een laag rond onze spiercellen, zodat suikers er niet meer in worden opgenomen. En dat veroorzaakt obesitas en verhoogt de kans op diabetes type 2, hartaandoeningen en kanker.

 Eten van vis is ook risicovol

Onthullend en schokkend zijn ook de beelden van een varkensfokkerij waarbij de ontlasting wordt geloosd in water. Met als gevolg massale vissterfte, maar ook indirecte ziekteverspreiding. Het eten van vis (met name zalm en tilapia) is evenmin van risico verschoond. Plantaardige eiwitten worden als een veel beter alternatief gezien.

Ook het nuttigen van kaas en eieren wordt afgeraden omdat de zuivelindustrie als drager van ziektes moet worden beschouwd. Het eten van een ei per dag staat zelfs gelijk aan het roken van vijf sigaretten zo verklaren wetenschappers onafhankelijk van elkaar voor de camera.

Bij het zien van deze beelden draait mijn maag dus om en wil ik de film eigenlijk niet meer verder bekijken.  70 procent van de doodsoorzaken zijn welvaart gerelateerd. Patiënten met indicatie diabetes type 2 zijn echter nog te redden. Ook in deze documentaire herleven bijna dood gewaande personen door een ingrijpende verandering van eetpatroon. In enkele weken raken zij verlost van dozen met medicijnen en spuiten en hulpmiddelen als rolstoelen nadat zij zijn ‘bekeerd’ tot veganisme (dus ook geen zuivel).

De stichting Voeding Leeft heeft ook deze successen laten zien. Maar de industrie (zorgverzekeraars en farmacie) blijft sceptisch omdat zieke patiënten blijkbaar lucratiever zijn dan gezonde mensen. En dat verklaart ook dat veel fundraise acties van NGO’s zich niet richten op preventie, maar uitsluitend op onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Westland als apotheek

Het roer moet dus om! Met nog meer inzet moeten we ons richten om het Westland als de apotheek van Nederland te zien. Ook de Amerikaanse onderzoeksjournalisten geloven heilig in de effecten van meer (verse) groente. Het menselijk gebit is nota bene gebouwd voor het eten van groente en niet op het verwerken van vlees…

Via deze link is whatthehealthfilm.com te bekijken voor 9,39 euro. Mijn tip is: kijk de film vooral uit. Het doorzettingsvermogen wordt beloond.