logo-green-proteinWe zijn verleerd (genoeg) groente te eten. Ik maak het soms mee dat een restaurant vooral vlees voorschotelt met nauwelijks een blaadje groen. Zo ver zijn we al doorgeslagen, terwijl we volgens het voedingscentrum minimaal 250 gram groente per dag behoren te eten.

Sinds 1960 is de verhouding plantaardig tot dierlijk eiwit in het Nederlandse voedingspatroon verschoven van 50:50 naar 37:63. Deze verschuiving is vrijwel geheel toe te schrijven aan een forse toename in de consumptie van dierlijke eiwitten. En dit is ook ten koste gegaan van de klimaat voetafdruk van voeding. De milieubelasting van de productie van dierlijke eiwitten in vergelijking met plantaardige is nota bene 2 tot 60x meer broeikasgasemissies, 3 tot 10x meer land- en energiegebruik en 30 tot 40x meer zoetwatergebruik.

5De Green Protein Alliance (GPA), een initiatief van o.a. Jeroen Willemsen, heeft daarom een voedselrevolutie aangekondigd. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (zie foto met Rob Baan) versterkte deze oproep met een New Food Challenge. Voor (startende) ondernemers is 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van nieuwe producten op basis van plantaardige eiwitten. De ambitie is in 2025 weer een gezonde balans van 50:50 (plantaardig versus dierlijk eiwit) te herstellen.

Dat betekent ongekende mogelijkheden voor producenten van noten, peulvruchten (vers, conserven, vlees- en zuivelvervangers), paddenstoelen, zeewier, algen, insecten en de cressen van KoppertCress!

__screenshotJeroen Willemsen (foto), die eerder de MKB Innovatie Top 100 won met de vleesvervangers van Ojah, is overtuigd dat we op de goede weg zijn. ,,Niet de overheid, maar het bedrijfsleven is tegenwoordig de aanjager van vergroening op alle fronten.’’

Hak speelt er al op in met een nieuw aanbod van bonen, maar ook AH, Jumbo en Unilever hebben zich aangesloten bij de GPA. Vivera heeft zijn omzet aan verkoop van vleesvervangers afgelopen tien jaar zelfs vertienvoudigd. Toch er is nog een lange weg te gaan om de consument minder vlees te laten eten. Verleiding, smaak en gemak worden de toverwoorden om een revolutie echt te ontketenen. Maar ook voorlichting en educatie.

De voedselrevolutie is een kwestie van tijd, want in dit tempo neemt de vraag naar vlees tot 70 procent toe in 2050 (bron: Voedsel- en Landbouworganisatie VN). En dat kan deze aardbol niet meer bolwerken. Bovendien leidt meer vleesconsumptie tot nog meer welvaartsziekten.

Aan de andere kant hebben vegetariërs 18% minder kans op kanker dan niet-vegetariërs. De Dutch Cuisine filosofie van Rob Baan (80% groente en 20% vlees) is daarom zo slecht nog niet….