img_0723Voor mij is het een voorrecht in het gezondste bedrijfsrestaurant Rob & Bob in Monster te mogen eten. Deze week mocht ik er niet alleen lunchen, maar ook dineren voorafgaand aan de theatershow Paardenpoetser van Lebbis in de kassen van KoppertCress.

Chef kok Robert van Kruijssen had zich met zijn team voor alle werknemers uitgesloofd door vier verschillende stampotten te maken. En hij had er zo’n twist aan gegeven dat het een culinair hoogstandje was geworden. Vervolgens raakte hij er als etymoloog niet over uitgepraat. Ik heb het woord moeten opzoeken, maar dat is iemand die zich heeft verdiept in woordherkomst. In zijn geval wil Robert dus alles weten over voedsel.

Zo leerde ik als import Leidenaar dat hutspot oorspronkelijk geen aardappelen bevatte omdat deze groente pas veel later werd ontdekt. Tot 1500 gebruikten de Spanjaarden daarom bonen en pastinaak en dat doet Robert dus ook.

Voor boerenkool maakt hij gebruik van raapstelen want dat geeft de hutspot een zoete smaak. Raapstelen stond bekend als voeding voor de armen. En wordt nog steeds weinig gebruikt omdat het een langere kooktijd nodig heeft en wat lastiger is om schoon te maken.

Het college van Robert krijgt straks een vervolg want hij gaat ook kookles geven aan de medewerkers van Koppert Cress. Om de mannen te verleiden begint hij met koken met bier…. Ik kan niet wachten.