img_0655

Werken bij Koppert Cress is niet alleen uitdagend, maar het is ook gaaf anderen te mogen inspireren. Gedurende acht weken hebben tientallen consultants van de Hotelschool The Hague (Amsterdam) gewerkt aan concepten voor de ambitie van Rob Baan om van Nederland de gezondste delta ter wereld te maken. Na een werkbezoek aan de vestiging in Monster raakten zij enthousiast over deze studie opdracht voor de module Business Model Innovation (BMI).

In Den Haag en Amsterdam mocht ik deze week 17 teams (concepten) beoordelen met directie en collega Albert Zuurveld. Ik was al fan van deze opleiding, die structureel goede managers oplevert (vaak niet voor de horeca trouwens), maar na deze week ben ik nog enthousiaster geworden. Wat een passie hebben deze studenten! Ze verstaan de kunst van verleiden, presenteren en verkopen, maar op de hotelschool worden ook echt ondernemende medewerkers opgeleid. Daar kunnen we er niet genoeg van krijgen…

Het is een erg blanke opleiding, maar de helft van de studenten komt niet uit Nederland. De school telt meer dan 40 nationaliteiten. De voertaal is Engels en na deze week geneer ik mij voor mijn steenkolen Engels. Wat spreken de studenten tegenwoordig vlekkeloos en vlot Engels! Maar de mooiste conclusie is dat studenten op de hotelschool leren samen te werken. Als je dat niet kunt, zak je onherroepelijk door het ijs. Ook als team.

img_0657Ook bijzonder om te zien dat opdrachtgever anders tegen de uitkomsten van de studieopdrachten kijkt dan de docenten zelf. Zij hadden veel oog voor de gebruikte technieken en toegepaste kennis. Over de wijze van presenteren verschilden wij weinig van mening. Wij keken vooral naar de praktische haalbaarheid, toepassing en implementatie.

Maar na deze week staat de deur van Koppert Cress wagenwijd open voor studenten die hun plannen verder willen uitwerken. Bijzonder is nu al dat enkele groepen van plan zijn ondernemer te worden. En zelden is rijk worden de drijfveer, maar de passie voor het onderwerp, de gezondste delta. Een substantieel deel van de studenten wil zijn activiteiten daarom nu al onderbrengen in een sociale onderneming.

Twee teams ontvingen uit handen van Rob Baan en Bart Leemans, ooit afgestudeerd op de hotelschool Maastricht,  een prijs. Zij mogen komen koken in Monster als beloning voor hun winnende concept.

Het team in Den Haag wil met Ready to Share dozen met gezonde voeding laten rondbrengen door studenten bij ouderen. Vervolgens bereiden de studenten de maaltijd bij de ouderen thuis en eten ze gezamenlijk. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Student en senior eten goed en gezond, maar het is ook een moment van aandacht voor de ouderen, die vaak slecht eten en vereenzamen. Helaas kan ik er uit eigen ervaring over meepraten.

Zowel de student als oudere worden daarna beoordeeld of het eten goed was en of het gezellig was. Rob verheugt zich er op dit team verder te helpen.

In Amsterdam liet Bart Leemans zich al spontaan ontvallen dat hij het concept Oxyplants img_0662(breathe fresh) graag verder wil ontwikkelen omdat het naadloos aansluit bij de ervaringen in het gezondste bedrijfsrestaurant Bob & Rob waar planten alle vluchtige stoffen elimineren, maar ook de geurtjes uit de keuken. Daarnaast zorgen planten voor een prettiger leef en werkklimaat. Oxyplants heeft dezelfde ambitie met een demontabele plantmuur die niet alleen in kantoren kunnen worden geplaatst, maar ook in huizen en restaurants! Aan de hand van een praktisch stroommodel kan op basis van behoefte specifieke planten worden opgehangen in het muurrek.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.