toekomstbeeld-kasapotheekMijn eerste werkweek heeft volledig in het teken gestaan van het nieuwe team Voeding en Gezondheid dat we inrichten voor Rob Baan als directeur/ eigenaar van Koppert Cress. We zoeken daarbij nadrukkelijk naar koppeling met onderwijs/wetenschap, zorg en tuinders, naast de gastronomie.

Maandag was ik bij het nationale voedingscongres in Ede waar artsen, diëtisten en geriatrische verpleegkundigen spraken over het belang van gezondheid in de zorg. Schokkend om te horen dat patiënten die een week op bed liggen en niet bewegen 1,4 kg spiermassa in die korte tijd verliezen. Beweging, maar  vooral regelmatig en gezond eten kan dit compenseren.  Aldus Prof Luc van Loon (bewegingswetenschappen Maastricht Universitair Medisch Centrum).

Voeding als sluitstuk op begroting voor zorg

Uitgerekend in de meeste zorgcentra is voeding echter het sluitstuk op de begroting. Prefab food uit zakjes is geen uitzondering. Voedselverspilling is daarom aan de orde van de dag omdat het eten niet wordt gewaardeerd.

Samen met culinair adviseur Jens Baan hebben we de deelnemers aan het congres cressen als gezonde smaakversterkers laten proeven. Zeker voor oncologie patiënten biedt dat uitkomst omdat velen hun smaak zien veranderen door de behandelingen. Bovendien zijn de cressen ook een goed alternatief voor suikers en zout in maaltijden.

De medici waren enthousiast maar lieten weten dat niet zij, maar vaak de afdeling facilitaire dienst  verantwoordelijk is voor de inkoop van voeding in zorg- en verpleegcentra. #bizar

Voedselminister

In perscentrum Nieuwspoort discussieerden we met kandidaat Kamerleden over de noodzaak van een voedselminister. De meeste partijen (PvdA, D66, ChristenUnie, SP, CDA) konden zich hier in vinden. Onduidelijk voor mij  was of de politici hun persoonlijke mening of het partijstandpunt uitdroegen.  Wellicht een punt van kritiek voor organisator Schuttelaar en Partners.

Een dag later sprak ik Loek Hermans bij de bekendmaking van de Tuinbouwondernemersprijs op de vernieuwde Keukenhof. Hij was daar als voorzitter van de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. De doorgewinterde politicus loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Kwam hem bij de KNVB tegen als voorzitter van Cotass (uitvoeringsorganisatie voor de clubcard) en later als voorzitter van mijn andere werkgever stichting Syntens.  Loek verstaat de kunst begrepen te worden door zijn voor- en tegenstanders.

Loek Hermans, voorstander van meer smaak

We hebben afgesproken onze discussie nog een keer later af te maken. Loek ziet namelijk  niets in een ministerie van voedsel (te veel versnippering) en  voeding als medicijn vindt hij moeilijk. Gezond eten en promotie van groente en gezonde smaakversterkers als cressen vindt hij juist heel  gewenst. Als bestuurder van het academisch Radboudziekenhuis in Nijmegen maakt hij zich daar heel sterk voor. Er is dus hoop.

Op mijn enige vrije avond mocht ik aanschuiven bij een bijeenkomst in de Cress Experience van Koppert Cress  van de Groene Zaak.  Naast een voortreffelijk (vegetarisch) diner van Yuri Verbeek en een weerzien met mijn held en vriend Ruud Koornstra die de Groene Zaak mag leiden als voorzitter mocht ik kennismaken met Eric van ’t Zelfde. Hij leerde dat we meer maatschappelijk ondeugend moeten zijn om wat te kunnen bereiken. Hij durfde rector te worden van de slechtste middelbare school van Rotterdam (Zuid). Hij zag (huiselijk) geweld en  prostitutie dat we alleen kennen van de tv. De meeste leerlingen stroomden zonder diploma van school.

Slechtste school

Hij verzette op alle mogelijke manieren de bakens, maakte nieuwe en harde regels en maakte er de beste school van Rotterdam van. Zelfs een groep notoire spijbelaars slaagde glansrijk voor de opdracht om voor straf te sporten en schoolbasketbalkampioen van de stad te worden….

Goed en veilig onderwijs was de toverformule, maar daar hoorde ook bij het maken van een goede maaltijd wanneer sommige leerlingen met een lege maag zich meldden bij de schoolpoort… Heb de volgende dag via Uitzending Gemist direct naar het nieuwe tv programma Dream School  van Eric gekeken. #kijktip

Tot slot heb ik in mijn eerste werkweek het  symposium ’Telen voor inhoudsstoffen’ van hogeschool InHolland in Delft bezocht. Ik werd  op mijn wenken bediend door onderzoeker dr Wouter Verkerke van de WUR Wageningen met zijn veelzeggende inleiding over de ‘Kas als apotheek’.

Volgens hem is het Westland toe aan een nieuwe revolutie. Vroeger werd massaal druiven geteeld, daarna tomaten en geleidelijk ook paprika. De tuinders zijn volgens hem weer toe aan nieuwe producten. Wouter werkt aan nieuwe verdienmodellen. Hierbij hij werkt volgens de formule die het meest lucratief is: farmacie, smaak, geur, voedsel ingrediënten en grondstoffen.

Vanille, saffraan, mango, diversiteit in soorten aubergines, maar ook specerijen als wasabi en zwarte peper zijn zeer kansrijk. ,,Daarmee speel je niet alleen in op behoefte van de nieuwe Nederlanders, maar ook kunnen we self supporting worden op het gebied van geur-, kleur- en smaakstoffen. De vraag vanuit China is immers nu al zo groot dat er een groot tekort aan deze stoffen aan komt. Onze hightech kennis op het gebied van teelt en gewas kan hierin een grote rol spelen’’, aldus Verkerke.

Groene vingers en hersenen

,,We moeten onze groene vingers en hersenen te gelde maken door het zelf te doen of voor anderen. De WUR kan daarbij snel screenen of iets een succes wordt of meehelpen aan het bouwen van een consortium. ‘’

Er is dus genoeg te doen op het gebied van Voeding en Gezondheid. 2017 wordt daarom een uitdagend jaar voor Koppert Cress en Rob Baan!

Onderstaand een kort gesprekje met Wouter Verkerke.