ericvdgraaffBij Koppert Cress werken bijzondere mensen, onder wie plantenfysioloog dr Eric van der Graaff (49). Hij heeft eerder dit jaar de wetenschappelijke wereld verlaten om letterlijk met zijn voeten in de aarde te kunnen werken in de kassen van Rob Baan.

Zijn internationale omzwerving langs de universiteiten van Leiden, Zürich, Koln, Freiburg. Graz en Kopenhagen en zijn tientallen publicaties bekroonde hij met een promotie tot Herr Privatdozent. Maar de trots op die titel verbleekt bij het plezier dat hij nu heeft als lid van het R&D team van Koppert Cress.

Eric doet onderzoek waar planten op reageren zodat groeiprocessen kunnen worden geoptimaliseerd. Hij richt zich daarbij vooral op kleur en inhoudsstoffen, maar ook hoe de zaadkiemen sneller en beter kunnen groeien. Evenals de ontwikkeling van nieuwe producten. Ook doet hij literatuuronderzoek naar de kenmerken van de cressen. Hierbij is al duidelijk geworden dat de anti-oxidanten in deze microgroenten belangrijke positieve bijwerkingen kunnen geven.

Eric die biochemie/biotechnologie in Leiden heeft gestudeerd, leeft letterlijk tussen de planten maar hij is een van de zeer weinige medewerkers die het eten van rauwkost mijdt in het gezondste bedrijfsrestaurant. Erg geestig om alle collega’s dagelijks te zien genieten, terwijl Eric zijn bammetje verorbert.  Zijn broodtrommel is zijn handelsmerk geworden. ,,Rauwe groente heb ik nooit gelust, maar thuis eet ik graag gekookte groente.’’

En nog belangrijker. Sinds hij bij Koppert Cress werkt, straalt hij elke dag! ,,Ik ben zeven kilo afgevallen omdat ik geen stress meer  heb en geniet van mijn werk en collega’s”. Als wetenschapper kon ik niet afvallen en nam ik zelfs in gewicht toe door de spanningen over wel/geen contractverlenging, druk van publiceren, het vele gereis en het binnenhalen van fondsen. Koppert Cress heeft mij daar van verlost. Zalig!’’

Bijgaand het interview onder de Kerstboom met Eric.