apotheekRob Baan laat anderen graag in zijn keuken kijken. Deze week ontving hij onder meer als gastheer ondernemers uit de sector food en agri die in de MKB Innovatie Top 100 zijn geëindigd.

Als minister  van voeding en gezondheid van het innovatiekabinet van de KvK legde Rob Baan nieuwe verbindingen, ontsloot zijn eigen netwerk en kennis en inspireerde hij de groep met zijn ‘levensverhaal- en missie’ die heeft geleid tot het sprookje van Koppert Cress. Een samenvatting van een verhaal dat nooit verveelt!

In 2002 nam hij Koppert Trading over. Het kende dit bedrijf in Monster via zijn netwerk als zaadhandelaar. Met twaalf mensen werd toen een omzet gerealiseerd van  2 miljoen euro. De smaken van cressen bestonden uit radijs, mosterd en tuinkers.  Dit jaar is de omzet exponentieel gestegen naar 30 miljoen euro en zorgen 200 medewerkers vanuit de vestigingen in Nederland, Japan, Turkije, Amerika en Australië er voor dat de microgroenten (cressen) wekelijks worden uitgeleverd naar 70.000 restaurants over de hele wereld.

tijdisrijp

Het aantal cressen dat als natuurlijke smaakversterker en vervanger van zout, vet en suiker wordt gebruikt, is inmiddels uitgebreid tot 65. En in de hobbykas van Rob Baan staan nog vele tientallen eetbare planten en vergeten groenten uit alle plekken van de wereld om in de toekomst nieuwe cressen te introduceren.

Niet alleen zijn kiemgroenten, maar vooral zijn marketingaanpak is de sleutel van succes, aldus Rob. Er is geen tuinder die ongeacht het tijdstip in het jaar de hoeveelheid producten levert die gewenst is. En altijd tegen dezelfde vaste prijs. Rob Baan:  ,,En dat komt omdat wij niet via de keten verkopen, maar rechtstreeks aan de koks. Wij verkopen dus de vraag en maken daarbij gebruik van de logistieke keten in het Westland.’’

Het Westland is het mondiale knooppunt van de verkoop van groente en fruit. Alle sinaasappelen uit Spanje gaan bijvoorbeeld via Naaldwijk de wereld over. En bij elke vracht zitten doorgaans ook doosjes cressen van Koppert Cress.

 

Altijd kerst bij Koppert Cress

Vele horeca-ondernemingen pieken rondom kerst. Operationeel directeur Jacques Krutzen verzuchtte onlangs blijmoedig dat elke week een kerstpiek is bij Koppert Cress…

En als inspirator overlaadt Rob Baan zijn organisatie voortdurend met nieuwe visies en plannen. Zijn recente bezoek aan Google Food in Amerika heeft hem weer bevestigd dat hij de juiste snaar raakt. Zijn CFO Robin Schaap heeft bijna een dagtaak aan het kopen van nieuwe grondposities om de expansiedrift in goede banen te leiden.

Rob zelf wil zich in toenemende mate bijna volledig toeleggen op zijn ultieme droom om van Nederland de gezondste delta ter wereld te maken. Als we anders en beter eten (vers, meer groente, minder vlees) dan kunnen we met beperkte middelen de wereld voeden en minder belasten met ongewenste stoffen. Zo is zijn overtuiging. Het is daarom geen toeval dat dit jaar het gezondste bedrijfsrestaurant Rob & Bob is geopend in Monster om de eigen mensen gezond te laten eten. Kooklessen volgen nog, maar ook de mogelijkheid om fitter te worden.

Hoe word ik 100

De komende tijd wordt nog uitdagender, want Rob wil dat ziekenhuizen meer investeren in beter eten dan in nog meer en duurdere medicijnen. Hij moet het daarbij opnemen tegen de lobbykracht van de farmacie. Een majeure uitdaging. Het tv-programma Hoe word ik 100 waarin diabetici type 2 patiënten  met gerichte voedingsadviezen verlost raken van dagelijkse strips met medicijnen, insulinespuiten en een enkeling niet meer hoeft rond te rijden in een rolstoel versterkt Rob in zijn geloof.

,,Het programma Food4care van de Maison Van den Boer Groep in het Radboudziekenhuis laat de betekenis van goede voeding zien voor patiënten die een ingrijpende operatie moeten ondergaan. Vooraf krijgen ze al uitgekiend advies, maar ook tijdens de opname en daarna worden ze getrakteerd op goede maaltijden en niet op het pre-fab food dat nu wordt voorgeschoteld in de meeste ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Het leidt tot minder ligdagen en meer tevreden patiënten. Van de kostenreductie zou je zelfs kaviaar op het menu kunnen zetten’’, zegt Rob Baan met een klinkslag.

Spreekkamer (huis)arts

Zijn ultieme wens is dat voeding een vast onderwerp wordt in de spreekkamer van elke (huis)arts. Het platform Arts en voeding moet hem daarbij helpen.

En de groep ondernemers die hij deze week ontving heeft hij uitgedaagd zijn bedrijf, diensten en producten nog duurzamer en innovatiever te maken. Vooral op het gebied van verpakkingen en energie  is er nog veel winst te halen. Ook 2017 wordt weer een sprankelend jaar met groei en 1001 vernieuwingen.