bob-en-rob

Het gezondste bedrijfsrestaurant Bob & Rob dat deze maand officieel is geopend op de hoofdlocatie van Koppert Cress in Monster is elke werkdag een traktatie om te mogen bezoeken. Ik word al bijna chagrijnig wanneer ik mij realiseer wanneer ik de lunch van huis kok Robert niet kan nuttigen omdat ik buiten de deur een afspraak heb.

Dat heeft niet alleen te maken met de kwaliteit van het voedsel en de wijze van presenteren, maar ook met de dagelijkse sensatie van nieuwe en gezonde smaken. Dit blog is daarom niet alleen een aubade op mijn droombaas Rob Baan maar vooral op goed en lekker eten volgens het Dutch Cuisine principe: 80 procent groente en 20 procent vlees, 80 procent seizoensproducten en 20 procent buiten het seizoen.

Eind september wandelde ik nog met Rob door een lege zaal waarbij mij achteloos werd meegedeeld dat daar binnen vier weken het gezondste bedrijfsrestaurant zou worden geopend. Ik geloofde mijn oren niet, maar Rob hield woord.

Gratis gezonde voeding

De verantwoordelijkheid voor zijn personeel houdt bij Rob Baan niet op met het aanbieden van speciaal schoeisel, goede hygiëne, bedrijfskleding en haarnetjes. Sinds zes weken krijgt het personeel van Koppert Cress gratis gezonde voeding aangeboden. Volgens het Voedingscentrum hebben we dagelijks 250 gram groente nodig. Rob garandeert dat zijn mensen minimaal de helft al in de lunch kan nuttigen op zijn kosten. Maar ook soep en fruit is er in overvloed. ,,Want ik wil niet alleen de voeten en het hoofd van mijn mensen beschermen, maar ook de darm en maag. Ik merk nu al dat onze mensen zich fitter en gezonder voelen. Werken in een goede sfeer moet een feestje zijn!’’

Nu moet de fiscus nog worden overtuigd dat deze geste niet moet worden gezien als loon in nature maar is gebaseerd op de MVO gedachte van Koppert Cress. Rob Baan: ,,Gezond eten kun je toch niet belasten?’’

Met de expertise van (Bob) Hutten Catering en ondersteuning van huis diëtiste Louise de Jongste wordt dagelijks een uitgekiend en gevarieerd menu samengesteld. Vette snacks maar ook candy bars die menig bedrijfskantine thans domineren zijn er niet verkrijgbaar. Daar zouden scholen, ziekenhuizen of overheidsinstellingen nog een voorbeeld aan kunnen nemen.

Groene uitstraling

Het zal volgens mij niet lang meer duren of het Rob & Bob concept krijgt navolging bij andere organisaties. Een goede maaltijd brengt immers goede mensen samen, zo doceerde de Griekse filosoof Socrates ooit. Maar in Monster levert een goede maaltijd ook een bijdrage aan de vitaliteit van de organisatie. Mede met dank aan FloraHolland dat het bedrijfsrestaurant een groene uitstraling heeft bezorgd. Met sensoren is al aangetoond dat het luchtklimaat aanzienlijk is verbeterd met de komst van planten. ,,En dat leidt weer tot minder stress en sterke reducering van vluchtige stoffen die tot anders tot hoofdpijn kunnen leiden’’, aldus Albert Haasnoot van FloraHolland, die als een expert op dit gebied wordt gezien.

In bijgaand filmpje leggen Rob Baan, Bob Hutten en Albert Haasnoot hun ambities verder uit.