page_1

Met dank aan Ted Duijvestijn, tomatenkweker in Pijnacker, ben ik geadopteerd door de Voedselfamilies van de provincie Zuid-Holland. Een initiatief van Meneer de Leeuw. Ted verstaat de kunst van verbinden en delen. En schuwt daarbij evenmin onorthodoxe dwarsverbanden met kunstenaars en werkt bij voorkeur graag samen met jonge mensen die nog out of the box kunnen denken.

Met de Voedselfamilies heeft de provincie de ambitie de landbouw in 2036 te verduurzamen met gesloten kringlopen, versterking van de biodiversiteit en economie. Hiervoor worden proeftuinen ontwikkeld waar de land- en tuinbouwsector nieuwe productwijzen kunnen uitproberen, met steun van groene hogescholen en universiteiten.

Verspilling van eiwitten

Van landbouw heb ik geen kaas gegeten, maar bij mijn eerste samenscholing zag ik genoeg aanknopingspunten die mij en Rob Baan erg aanspreken: Voeding en Gezondheid! Maar ook de presentatie van Henk Westbroek van Planbureau voor de Leefomgeving opende mijn ogen. Maar liefst 80 procent van de eiwitten die we produceren is nota bene voor de veehouderij bestemd. Wat een verspilling! Maar nog erger: we maken producten die ons min of meer verwoesten. In appelsap zit bijna net zoveel suiker als cola. En van de suikerbieten gaan de waardevolle vezels naar de dieren en laven wij ons zelf met de suiker…

Op de monumentale boerderij (sinds 1635) van de familie Kruijthoff in Numansdorp heb ik niet alleen de smaak en kracht van streekproducten geproefd, maar mij vooral verwonderd over de kracht van samenwerking. Drie families delen onder de naam Novifarm gezamenlijk 70 percelen in de Hoeksche Waard. Op 6 procent van dit gebied (!) wordt tarwe/gerst, aardappelen, suikerbieten, uien, knolselderij en luzerne geoogst. De kans is groot dat de frites van de McDonald’s in Singapore uit de Hoeksche Waard komt.

Algemeen belang gaat boven eigen belang

Wat de samenwerking zo bijzonder maakt, is dat de exploitatie gezamenlijk wordt gevoerd. Dat zorgt voor risicospreiding, delen van kennis en mankracht, meer financieel draagvlak en innovatievermogen. En altijd gaat het algemeen belang boven het persoonlijke belang. Dik Kruijthoff, van oorsprong glastuinexpert bij ABN-Amro, geniet ook van zijn diverse rollen. De ene dag is hij boekhouder, gisteren was hij chauffeur op een tractor en morgen vervult hij weer een andere rol.

Met zeven collega’s runt hij zijn landerijen maar in het hoogseizoen is een veelvoud aan spierballen nodig. Daarnaast is hij IT expert. Zijn tractors met banden van ruim twee meter doorsnede rijden op de automatische piloot over de akkers. Waarbij de banden zo zacht mogelijk zijn opgepompt om zo min mogelijk schade toe te brengen aan het land. Want de akkers moeten steeds beter worden bewerkt en behandeld. Over 40 jaar moeten we namelijk evenveel voedsel produceren als in de afgelopen 6000 jaar….

Minder vlees, meer groente is daarbij het devies. Maar ook verduurzaming. Kruijthoff zoekt koortsachtig naar nieuwe plaagdoders (gewasbestrijding), maar ook hoe reststromen beter kunnen worden gebruikt.

1365774508f2079f

cymon9xxeaakwik