versplus

Samen met 18 andere proefpersonen ben ik uitverkoren mee te doen aan een pilot van VERS+ om gedurende een maand een ‘uitgekiend voedingspakket’ uit te proberen. De maaltijden worden op basis van deze resultaten onder (gezonde) 50 plus mannen nader afgestemd op de behoeftes van prostaat kankerpatiënten.

Prostaatkanker, gevreesde mannenziekte

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks overlijden circa  2500 van deze groep patiënten. Van alle mannen tussen 50 en 60 jaar heeft 10 tot 30% prostaatkanker en bij mannen tussen 70 en 80 jaar is dit al 50 tot 70%. Bijna alle mannen krijgen – als ze maar oud genoeg worden – uiteindelijk prostaatkanker. Maar de meeste mannen waarvan via een prostaatbiopsie is aangetoond dat ze prostaatkanker hebben, hebben hier overigens geen last van.

Vers+ is een initiatief van Koppert Cress, Best Fresh Group, Rijk Zwaan en Innovation Quarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor innovatie van de provincie Zuid-Holland. Met ondersteuning van Gemeente Rotterdam, Ministerie van Economische Zaken, Erasmus Medisch Centrum en Platform Patiënt en Voeding wordt gewerkt aan een nieuw AGF-merk waarin het draait om inhoudsstoffen. Zoals groente die meer dan gemiddeld specifieke nutriënten bevatten. Bijvoorbeeld paprika’s met meer dan gemiddeld vitamine C of selenium, champignons met meer vitamine D, tomaten met meer lycopeen, etc. Deze producten zijn meestal (nog) niet of beperkt via de supermarkten en groentespecialisten verkrijgbaar.

Met deze groente kan kanker niet worden voorkomen, maar kan wel de kwaliteit van leven van deze patiënten worden verbeterd. De ervaring leert dat voeding in veel ziekenhuizen nu het sluitstuk op de begroting is. Een aantal ziekenhuizen (oa Gelderse Vallei en Radboud) heeft echter aangetoond dat het aantal opnamedagen kan worden teruggebracht wanneer de patiënten meer en vooral beter eten. Patiënten zelf hebben vaak de ervaring dat gezonde voeding een positief beeld heeft op de algehele conditie. Behandelaars hebben daar nu nog vaak te weinig kennis van. Vandaar dat er behoefte is aan meer specifieke kennis. Deze proef levert  nieuwe inzichten op.

Gesmuld van Pastinaak

Ik heb deze week al gesmuld van mijn ovenschotel met pastinaak, broccoli en tomaat en verheug nu al op de wilde paddenstoelen met pasta. Voor mij is het alleen een beetje schrijnend dat mijn broervriend Clemens van Heck ruim vier jaar geleden als gevolg van kanker is overleden. Ik had hem graag deze groente nog toegewenst.