3-alles-over-biohacking-in-nederland-met-peter-jooDeze week heb ik de negende editie van Permanent Betadag bezocht in Amsterdam. Dat zijn hups waar kunst, techniek en wetenschap elkaar vinden. Honderden deelnemers komen er om kennis en creativiteit met elkaar delen. Op een dag kun je kiezen uit meer dan 50 verschillende workshops. Met de bril van innovatiecoach van Rob Baan op was ik vooral nieuwsgierig naar het verhaal over biohacking en voeding van Peter Joosten. Hij is professioneel publicist, blogger en vlogger over dit onderwerp. Hij beschouwt zichzelf  een menselijk proefkonijn om nieuwe inzichten te krijgen over zijn lichaam en gezondheid.

Heb mij direct opgegeven voor zijn vijfdaagse digitale minicursus Gezonder leven via zijn website Project leven. Aantal uitdagingen is al aan mij besteed, zoals een minuut onder ijskoude douche staan. Dat zorgt voor een schrikbeweging en is goed voor je auto immuunsysteem. Ook de stappenteller gebruik ik consequent met mijn mobiel. Het doel is elke week 50.000 stappen te maken. Valt nog niet mee als je vooral zittend werk uitvoert. Maar het motiveert wanneer je je progressie kan vergelijken met je collega’s.

Bullet proof koffie

Na vandaag ga ik ook een keer bullet proof koffie uitproberen. Dat is bij voorkeur filterkoffie die in voorverwarmde blender wordt gegoten, verrijkt met 1-2 eetlepels ongezouten (gras)boter en 1-2 eetlepels kokosolie. Evt kun je er nog een toefje kaneel of cacao bijdoen. De schuimige koffie heeft veel weg van romige Latte, maar is erg heftig! Volgens Peter volstaat een kop voor een halve dag en heb je dan geen honger. Wetenschappelijke onderbouwing van de effecten zijn er (nog) niet.

Peter Joosten maakt ook veel werk om zichzelf nog beter in kaart te brengen onder de noemer ‘meten is weten’. Hij heeft zijn darmflora laten onderzoeken in Amerika. Hij weet dat hij in vergelijking met zg peergroepen in goede conditie is. En een genenanalyse leerde hem dat hij voor 2,6% neanderthaler is.

Maand lang geen orgasme

Ook heeft hij al tal van extreme testen ondergaan. Variërend van een tijdje geen groente eten tot een maand geen organisme. Zijn darmen speelde bij hem op toen hij geen groente meer at en zijn opgespaarde energie kon hij niet aantoonbaar omzetten in andere opvallende prestaties…

Op het gebied van voeding zijn veel effecten direct aantoonbaar. ,,Maar iedereen is anders en niet bij iedereen werkt dezelfde aanpak. Met darmflora en genen onderzoek kan pas echt maatwerk worden geleverd’’, zo heeft hij ervaren.

Op dit moment experimenteert Peter Joosten ook met een NFC chip in zijn hand. Hij zou daarmee deuren kunnen openen, maar ook kunnen pinnen in theorie.

In bijgaand filmpje vertelt Peter Joosten wat meer over zijn leven als biohacker: