csm_gert_mulder_groentenfruithuis_0347b10fa8

Meer dan de helft van het aantal consults bij de huisarts is  vermoeidheid gerelateerd. De beste remedie is beter en gezonder te eten, maar er is geen arts die minder pillen en meer paprika’s voorschrijft. En voorlichtingsmateriaal hierover ligt nooit in de spreekkamer, maar hooguit in de wachtkamer. Zo verzucht Gert Mulder, directeur van het Groentenfruit Huis die ik deze week heb mogen ontmoeten.

Drie van de vier landen heeft groenten en fruit uit Nederland

Nog meer alarmerend is de trend dat we steeds minder groente en fruit consumeren. Sinds 2008 wordt er 7 procent minder fruit  en 4 procent minder groente gegeten. En om het nog erger te maken: de consument bagatelliseert dit en overschat schromelijk wat we eten. De norm van twee stuks fruit per dag haalt bijna niemand. We blijken gemiddeld maar een appel per week te eten…. En Gert Mulder kan het weten, want hij beschikt over actuele datagegevens van zijn sector die op jaarbasis voor bijna 14 miljard exporteert (inclusief verwerkte groente en fruitproducten) naar meer dan 150 landen. In drie van de  vier landen wereldwijd ligt groenten en fruit uit Nederland in het winkelschap.

En toch slagen we er (nog) niet om de Nederlander gezonder en beter te laten eten. We zijn verslaafd aan zout, vet en suiker. In kansarme buurten als Rotterdam Zuid gaan kinderen liever met een blikje Energydrink naar school dan dat ze eerst een ontbijt nuttigen. Met als gevolg concentratieproblemen later op de dag.

,,We zijn verwend qua smaak”

,,We eten vaker, korter en overal. Maar vooral niet vers. We zijn te verwend qua smaak en gemak’’, concludeert Mulder. De samenleving gaat daar ook de prijs voor betalen, want het aantal welvaartsziekten neemt draconische vormen aan.

Rob Baan en Koppert Cress zijn daarom ambassadeurs van oa Dutch Cuisine dat uitgaat van 80 procent groente en 20 procent vlees/vis maar ook van 80 procent typische Nederlandse seizoengerechten en 20 procent gerechten daar buiten. Vermaarde koks hebben zich verbonden aan dit initiatief omdat zij zich eraan storen dat de eetcultuur in restaurants zich steeds meer beperkt  tot frites,  vlees en veel saus. Groente speelt nauwelijks meer een rol…

Proef bij Van der Valk

Het Groentenfruit Huis is daarnaast erg verguld met een proef bij het Van der Valkconcern. Dit jaar experimenteerde deze keten met ruim tien procent minder vlees op het bord en verdubbeling van de hoeveelheid groente. Maar met extra aandacht voor smaak. De eerste resultaten waren verbluffend: minder verspilling van eten, tevreden klanten en een beter rendement.

Een volgend ambitieus plan van Groentenfruit Huis  is samen met een zorgverzekeraar, bank en de gemeente Amsterdam een businessplan te maken om de kosten van behandeling van “morbide obesitas patiënten” zodanig terug te dringen dat een rendement van 7 tot 12 procent kan worden gerealiseerd door besparingen op zorg en andere uitkeringen. Een uitgekiend voedingsprogramma ligt daar aan ten grondslag. Gert Mulder heeft in Newcastle gezien dat deze aanpak werkt en zijn vruchten afwerpt…