advertentie-l-courant

martijnvanbeekEen mooi intrigerend gesprek had ik onlangs met Martijn van Beek van de stichting Voeding Leeft op het WG Plein, een voormalig ziekenhuis in Amsterdam.

Martijn heeft zijn eerste deel van zijn werkzame leven gegeven aan voedingsconcerns als Heinz en Leaf (snoepgoed). Daarna heeft hij letterlijk zijn leven omgedraaid en strijdt hij tegen producenten die de gezondheid schaden met vette, zoute en of zoete producten. Zijn stichting ontwikkelt samen met gepassioneerde wetenschappers, artsen en andere professionals onder wie Rob Baan! innovatieve leefstijlprogramma’s onder het motto: leefstijl als het nieuwe medicijn!

Samenwerking VGZ 

Op een feestdag maak ik kennis met hem. Hij vierde die dag het mondelinge akkoord over een drie jarig samenwerking met VGZ. Deze zorgverzekeraar stelt hem in staat ‘zijn gelijk’ te bewijzen bij een groep Diabetes type 2 patiënten van deze zorgverzekeraar. Stichting Voeding Leeft is er van overtuigd dat deze groep door aanpassing van voeding en levensstijl minder of zelfs geen medicijnen meer nodig heeft.

Op dit moment komen er dagelijks 145 mensen bij met suikerziekte. Zo’n 900.000 Nederlanders hebben al diabetes type 2. In dit tempo gaan we richting 1,3 miljoen mensen met diabetes in 2025, zo heeft het RIVM becijferd. Wetend dat deze welvaartsziekte ook vaak de bron is voor hartfalen, obesitas en kanker kan worden geconcludeerd de kosten van zorg nog verder exploderen.

‘Hoe word je 100?’

In de zesdelige serie ‘Hoe word je 100?’ die op 9 november start bij Omroep MAX zien we hoe deze groep patiënten door professionele begeleiding van medische experts in een half jaar van hun ziekte (en medicijnen!) kunnen afkomen. De stichting Voeding Leeft is indirect bij deze serie betrokken. Een gezonde leefstijlinterventie, gebaseerd op anders en beter eten en meer bewegen vormt ook de basis van het programma ‘Keer diabetes 2 om’. VGZ heeft toegezegd de eerste serie behandelingen te vergoeden. Deze zorgverzekeraar hoopt met dit initiatief ook andere collega zorgverzekeraars te overtuigen van deze aanpak.

En dat wilde Martijn natuurlijk graag vieren met zijn team. Ik heb een sneak preview van de serie mogen zien en was diep onder de indruk van de bereikte resultaten en kan mij goed voorstellen dat Rob Baan zich graag inzet voor dit initiatief.