intensivist-in-china

Dr. Arthur van Zanten heeft min of meer aan de basis gestaan dat ik nu bij Koppert Cress werk. Als internist/ intensivist en manager medische zorg van de directie van het Ziekenhuis Gelderse Vallei was hij nauw betrokken bij een project dat ik enkele jaren geleden heb opgezet: ruimtevaartcatering; voedsel voor IC patiënten mede gebaseerd op kennis in de ruimtevaart.

Arthur geeft jaarlijks 20 tot 30 lezingen over voeding (tot  in China aan toe) en is vermaard om zijn kennis en vele wetenschappelijke publicaties.  Samen met prof Roel Vonk (UMC Groningen) en Robin Schaap van Koppert Cress hebben we twee jaar aan dit project gewerkt. We geloven nog steeds in de aanpak, maar door gewijzigd ruimtevaartbeleid in Nederland moesten we de activiteiten uiteindelijk  staken.

Maar nu ik Rob Baan mag helpen zijn droom over voeding en gezondheid uit te voeren, heb ik de contacten met Arthur van Zanten direct weer aangehaald. Deze maand heb ik hem opgezocht in het ziekenhuis voor sport, voeding, beweging in Ede en gevraagd op welke gebieden we elkaar kunnen ondersteunen.  De eerste vervolg afspraak over een mogelijke bijdrage aan het 10de nationaal voedingscongres  is al gemaakt.

Arthur van Zanten is voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden, gebaseerd op voeding. ZGV kent al een restaurant volgens het At Your Request concept. Daarnaast wordt permanent onderzoek gedaan naar voedingsinterventies. Vooral op de Intensive Cares kan nog veel worden bereikt. Het is geen uitzondering wanneer patiënten daar tot 1 kg spiermassa per dag verliezen.  Alleen met een juiste mix van eiwitten, sporen en vitamines via sondevoeding of infuus kan dit enigszins worden gecompenseerd.

,,Voeding speelt niet alleen een cruciale rol voor de opname, tijdens de behandeling, maar ook daarna bij het herstel. We worden steeds ouder en fragieler. Voedingsprotocollen worden daarom steeds belangrijker om  iedereen gezond oud te laten worden”, aldus Arthur van Zanten, die als wetenschapper bij uitstek  evidence based te werk gaat.

Daags na dit weekeinde las ik in de bijlage van de Volkskrant onderstaand artikel over de invloed van voeding op gezondheid en wat je moet eten als je uit het ziekenhuis komt. Bijzonder actueel dus!

img_0195