setwidth350-chef-over-de-vloer-coverYuri Verbeek is van de meest intrigerende personen die ik bij Koppert Cress heb mogen ontmoeten afgelopen twee maanden. De Experience Ruimte in Monster waar een Molteni fornuis staat, beschouwt hij als zijn tweede huis. Deze Ferrari onder de fornuizen, maar ook Rob Baan inspireren deze topkok permanent tot creatieve hoogstandjes.

Theaterkok

Ik ben daarom niet verbaasd dat Yuri soms in het theater optreedt. Koken met en luisteren naar deze komiek is een lust voor het oog. Hij geeft niet alleen de cressen een meerwaarde maar geeft de koksopleiding ook een andere dimensie als gastdocent op de Cas Spijkers Academie. Op 12 november geeft hij met bloemdesigner Pim van den Akker ‘the making of’ van de international Food Floral Fashion Show. In het theater van Capelle a/d IJssel showen mannequins die avond spectaculair vormgegeven (eetbare) haute-couturejurken waarin bloemen, planten en groenten zijn verwerkt. Typisch Yuri dus.

Zelfs van een menukaart maakt hij een avontuurlijk ding, zo lees ik op zijn website. Die hangt hij bijvoorbeeld aan het plafond, zodat gasten er alleen met een verrekijker achter kunnen komen wat de pot schaft. Voor chef-kok Yuri Verbeek moet eten niet alleen lekker, maar ook bijzonder zijn. Hij serveert soep uit een gieter, rookt zalm met een hasjpijp en zet als toetje friet met hamburger op tafel.

De laatste keer dat ik Yuri sprak, ontving hij de complete staf van de IC van het Sofia kinderziekenhuis in Rotterdam. Ik mocht voorproeven en smul van zijn verhalen. Een deel van het gesprek heb ik opgenomen, want dat geeft een nog beter beeld van deze man.

Vegetarische Vitello tonato

Ook die avond kookte hij weer vegetarisch, zonder dat zijn gasten dat in de gaten hadden… Vitello tonato bereidde hij van knolselderij met visvrije tonijnsaus en Shiso Purple. En de steak tartare bestond uit tomaat met rode ui, kappertjes en kreeg door de houtskoololie toch een vleessmaak.

Chef over de vloer

Thuis heb ik direct het boek Chef over de vloer van Yuri gekocht zodat ik nog vaak kan nagenieten van deze ontmoeting!

Als uitsmijter nog een gesprekje waarom Yuri zo bijzonder is en eigenlijk berucht is als stratenmaker!