img_4941

De ambities van Rob Baan en Koppert Cress reiken zo ver dat een Quantos computer is aangeschaft om nog meer te weten komen van de voedingswaarde van de gekweekte cressen.

Met deze vinding van voedingstechnoloog Pascal van Delst kan in enkele minuten de verschillende suikers, sorbinezuur, benzoënzuur, alcohol, taurine, cafeïne, citroenzuur, phosphorzuur en acesulfam-k worden bepaald. Tot voor kort waren soms dagen of weken gemoeid om dit te laten onderzoeken door een extern laboratorium.

Meten van voedingswaarde

In de kassen van Koppert Cress wordt nu permanent de voedingswaarde en vooral de effecten van bepaalde cressen gemeten. Wetenschappers, maar ook de voedingsindustrie volgen met veel belangstelling deze ontwikkelingen.

In het ‘hol van de leeuw’ wijdde Pascal van Delst mij in over zijn werkzaamheden voor Rob Baan. Nota bene bij DIS, een afvul productielocatie voor blikjes bier en energydrinks zoals Red Bull demonstreerde Pascal zijn innovatie. Pascal is als part time kwaliteitsmanager werkzaam in deze ultramoderne fabriek in Sittard die ruikt naar bier en suikerspinnen. Er zijn dagen bij dat er drie vrachtwagens met suiker naar binnen worden gereden. Op jaarbasis rollen er tientallen miljoenen blikjes van de band. Ironisch genoeg heeft Pascal de opdracht meegekregen het suikergehalte van de frisdranken te verlagen.

Functioneel food

In zijn andere leven werkt Pascal met zijn ziel en zaligheid aan zijn droom om functional food op de (menu) kaart te zetten. Hij is daarbij geïnspireerd geraakt door de filosofie van Dutch Cuisine die de 80-20 regel nastreeft: 80 procent groente en 20 procent vlees. De norm van 250 gram groente per dag van het voedingscentrum zou dan wellicht geen utopie meer hoeven te zijn.

Ook voert Pascal een proef met personal food waarbij hij dagelijks recepten aanreikt om zijn proefpersonen zes dagen in de week op maat en gezond te laten eten. Een blakende gezondheid is maakbaar, zo mijmert Pascal al. De zevende dag wordt overigens cheatday genoemd. Dan ben je vrij te eten wat je wilt.

Van dit model kwijlt Pascal bijna, want in deze geoptimaliseerde omstandigheden bepaalt niet meer de industrie hoe de vakken in de supermarkt worden gevuld, maar zit de consument in de regiestoel.

Gezondste bedrijfsrestaurant

In het najaar gaat Pascal zich ook bemoeien met het gezondste bedrijfsrestaurant dat bij Koppert Cress wordt geopend. Met veel belangstelling volgen andere organisaties deze ontwikkeling. Wordt vervolgd.