gekrulde-tuinkers_600px

Voor mij is het al een vanzelfsprekendheid geworden dat ik bij elke lunch bij Koppert Cress een plukje broccolicress verknip en uitstrooi over mijn soep en boterham. Dat is een vitaminebommetje en vergelijkbaar met een kg broccoli!

Ik ben weliswaar in de ban van cressen, maar toch moet ik nog vaak aan anderen uitleggen wat de betekenis is van deze microgroenten en waar je het kan eten.  Maar na deze week durf ik te zeggen dat iedereen wel eens een product van Koppert Cress heeft gebruikt.

Tijdens de rondleiding door de productielocatie Maasdijk in ’s Gravenzande kreeg ik van Stijn Baan tussen neus en lippen te horen dat hier ook tuinkers wordt geteeld tussen de exclusieve eetbare kiemsoorten als camembert en oester! De tuinkers wordt geleverd aan onder meer Albert Heijn en Jumbo. Ik durf daarmee te stellen dat Koppert Cress in bijna elk Nederlands gezin is doorgedrongen.

Ooit is dit product na een bedrijfsovername van Biostar als bruidsschat in handen gekomen van Koppert Cress. Enkele werknemers die al jaren op deze locatie werkten, willen nog altijd niets liever dan alleen tuinkers kweken en oogsten. Zo verknocht zijn ze aan deze cress geraakt. Jaarlijks vullen zij zo’n drie miljoen bakjes. Koppert Cress is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende producent van het plantje voor de thuismarkt dat boordevol vitaminen (vooral A en C) en mineralen (ijzer en calcium) zit.

Stijn Baan die de vestiging Maasdijk (nog) leidt, praat er met veel enthousiasme en smaak over in dit filmpje.